Publicat de: atipicostudio | Februarie 10, 2009

Arta porneste dintre…blocurile gri 

Da, de aici porneste totul. Si Luceafarul coboara in mintea romanilor, inspirandu-le multa credinta si spirit artistic pe masura. Din sute si mii de culori renastem spre a deschide caile unor „motive arhitectonice” de pomina. Nu degeaba, ajungand pe taramuri straine, gen Spania, Italia, Grecia, s.a.m.d., vom observa cu surprindere ca arhitectura se supune de cele mai multe ori unor reguli stricte. Referindu-ne aici la culori. Totul este alb spre exemplu, fiecare constructie face parte dintr-un puzzle viu si placut ochiului. Florile si ornamentele completeaza acel stil mediteranean, imbracat intr-o singura culoare – alb. Si noi avem un stil aparte, stilul Marii Negre, un stil pirat, in care ne suprinde ,daca nu gri-ul dezolant al cladirilor, culorile trasate in particular. Oare de ce s-au razvratit romanii impotriva capitanului Cook? De ce mentalitatea ne indeamna de cele mai multe ori sa omoram bunul gust? De ce nu putem avea, daca nu un cartier de o culoare, macar un bloc de o singura nuanta? Nu mai suntem supusi, ci ne razvratim. Si cum altfel, cand tot blocul este verde, doar la un etaj cineva a spart granitele, si a plusat cu o galeata de var diferita de culoarea de baza? Ori ne mananca ranchiuna, ori suntem nebuni. Dar,pana la urma, suntem liberi, traim intr-o democratie americana, nu? Ce are a face daca omoram stilul ambiental, si asa saracacios cum este el??? Eu sunt cel mai breaz, „muschiul meu vrea ca eu sa fie cel mai tare…si iaca nu vreau sa ma substitui multimii”. Pana si unui copil daca ii dai sa deseneze un bloc, probabil il va colora cum stie el mai bine…insa cu siguranta nu va lasa un gri sau un roz izolat. Dar nu toti copii sunt sfinti, iar unii au crescut mari si au facut propria bucatica rupta din lume, acolo, la un etaj. Daca cineva s-a gandit sa izoleze o cladire (chiar cu un castig pentru el), inseamna ca a fost un punct de plecare sa ne reabilitam si sa intram in pas asemeni unei tari civilizate. Nu vrem sa mai fim balcanici. Vrem sa fim noi. Si ….reusim. Romani sadea. Oare cat s-au chinuit oamenii sa faca si ei ceva cu barlogul lor? Si totusi, trecand prin fata unui bloc de genul, ochiul nu mai surprinde grandoare, curat sau bun gust…ci un fel de balamuc. Nu poti „vandaliza” o cladire, doar ca tu sa poti fi deasupra celorlalti. Noroc de primavara la romani, noroc de verdeata (atat cat mai este), completata de vestitorii ei. Ea reuseste sa ascunda ansamblul dezolant al cladirilor tarisoarei noastre.

Anunțuri

Responses

  1. Simplu. Acolo unde vezi aceeasi culoare, de obicei iti trebuie aprobare de la primarie pana si sa plantezi o anume floare pe gazon

  2. Se impune de mult o intrebare: cui apartine programul”bulina”, cel cu care au fost stiigmatizate cladiri de-a valma fara expertiza serioasa??? Acum se incepe un nou program, acel a al reabilitarii term,ice care nu este decat o noua fabrica de bani pentru camp[anioa electorala si nimic altceva. In ce priveste „bulinele” ar trebui lamurita odata problema si anihilatapresiunea de pe anumite blocuri care au de suferit la pretuirea l9or reala. O tiocalosie mare ca multe altele , dar care a ramas asa pentru ca oamenii nu s-au repezit sa vanda catre agentii cu preturi minime, la inceputul speculei care a distrus piata romaneasca si a adus criza si la noi….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: