Publicat de: atipicostudio | Martie 10, 2009

un RAU necesar

Oricine ar spune, Iasul este un loc plin de viata. Chiar daca si-a pierdut statutul de oras cultural, inca este un centru universitar de baza si  mai poate inspira amintiri placute dupa ce ai trecut prin el. Si ai ce sa vizitezi, ai unde sa te distrezi, ai ce admira pana la urma. Edilii locali s-au chinuit si se chinuie sa mentina aceasta „capitala a culturii” in viziunea lor, sa ajusteze pe ici pe colo, mai o groapa, mai o cladire, ce mai pot si ei.  Greu, dar se misca. Nu putem da vina pe ei la nesfarsit, poate si fondurile de la centru ajung mai greu sau in anumite limite. Dar, una este sa cheltui acesti bani cu cap, sa investesti o parte in structura arhitectonica a orasului si sa scoti profit, si alta este sa te zbati cu capul de ziduri in van. Mai nou prefectul se gandeste la  un nou sediu pentru prefectura. Sunt bani, mai ales acum in timpurile noastre de asa zisa criza. Pe ce se duc acesti bani pana la urma si pentru ce?

Structura, vechile cladiri care au format din Iasi un renume cultural, tremura. Adevaratele capitale culturale au grija de patrimoniul lor si mai ales de organizarea arhitectonica a unui oras. Au grija de orice substitut si in cele mai mici detalii. Totul este pus in legatura cu traditia, chiar daca apare astazi.  Ca sa luam un exemplu, structura unui oras cultural european implica legatura cladirilor si arhitecturii  acestuia  cu apa curgatoare de care este strabatut. Si noi avem un rau, dar miroase in draci si chiar nu se integreaza in structura Iasului  asa cum ar trebui. Prin mijlocul Iasului se taraste un les in descompunere lung de vreo 10 km, un focar de infectie. Mirosul sau in sezonul calduros aduce a iz de duhoare insuportabila. Si chiar de la simplul trecator pana la primul pas facut in Iasi, nu ai cum sa nu remarci acest element negativ. De fapt, nu exista nici macar un loc amenajat pe Bahlui. E un rau al nimanui, un fapt ce incurca mai mult pe domnii edili, caci costa mult si nu se merita efortul. Cum rezista oamenii vara, referindu-ne la cei care locuiesc in preajma Bahluiului, este o minune probabil si nicidecum o obisnuinta. Si cate oare nu s-ar putea face din aceasta particica a Iasului? Destul de multe. Cat ar costa oare? Oare romanul e nebun sau crede in spirite? Intr-adevar, de la Bucuresti pornesc abia cativa Km de autostrada construita intr-un an de zile, de ce s-ar amenaja la Iasi o portiune de 10 km pe malul unei ape? La cine ar folosi? De ce nu ne putem singuri gospodari orasul? Pentru ca trebuie gospodari.

Nu este greu. Sa poti muta o parte din cultura Iasului pe malul Bahluiului ar suna ca o nebunie. Si sa mai faci si bani acolo, e culmea nebuniei. Sa-l mai faci pe iesean si pe turist sa se simta alintat de privelistea Bahluiului, e deja de domeniul SF. Dar, s-ar putea creea spatii verzi pe malul raului, s-ar putea asfalta alei, s-ar putea dota aleile cu mobilier urban, si de ce nu, acesta sa corespunda unui stil clasic (felinare, bancute). De ce nu i-am putea reda un iz boem, sa transformam malul intr-o mica Sena cu promenade si cafenele, sa punem chiar si tonete cu anticariate? De ce sa nu dam drumul si barcutelor pe Bahlui? Si pana una alta, macar de ce nu se poate curata, daca nu exista alte posibilitati?  Ar fi un inceput. Ramane o enigma, un alt X Files aruncat undeva in primarie si consiliu.

Pacat, ar fi o mina de aur pentru gospodarii Iasului si o priveliste pentru noi ceilalti, muritorii. Pana atunci, unele orase ale tarii noastre au grija de acest aspect si contribuie la imbunatatirea lui: Clujul, Timisoara, Aradul, Oradea si altele.

Anunțuri

Responses

  1. Ei bine, s-ar putea filma Slumdog Millionaire 2 pe Bahlui …

  2. nu ai cu cine vorbi ca sa ingrijeasca cladirile vechi ale iasiului si voi vorbiti de bahlui…ar trebui sa ii ducem intr-o duminica calda la picnic pe malul bahluiului pe nechita si pe simirad sa vedem cat rezista „superbei” privelisti si „miresmei minunate” eventual sa ii si aruncam „prieteneste” la o baie in apa sa 😉

  3. In toata indiferenta si ipocrizia cu care traim in fiecare zi, macar cineva este constient de asta. Speram sa nu fie o discutie dintre cele care iti atrag atentia pentru 30 de secunde, ca apoi sa iti continui drumul..plin de gropi si noroi.

  4. trebuie pus accent pe civilizatie !Totul depinde de noi , oameni . Stim numai sa ne laudam gropile , tipic romaneste de alfel .

  5. ialomiteanca pai pune mana pe tarnacop si hai sa curatam bahluiul, punem mana de la mana si luam 2-3 delfini, ii punem sa sara peste podul nicolina, 2-3 rromi sa cante la tescovina si un chinez la harpa..
    Nu depinde de tine sa restaurezi o cladire ci de cel care pune stampila, care ar trebui sa stie si sa faca un dosar care sa se trimita la UE, insa in multe cazuri stampila se face nevazuta ptr ca sunt alte interese la mijloc, cui ii pasa de bahlui cand poli e pe 16 ? Crezi ca poate cineva sa profite din bahlui ? Ce sa faca, o moara in podu ros si sa vanda gogosi la trecatori ? Va recomand emisiunea lui badea de acum 2 seri in care povesteste ce birocratie e ca sa primesti aprobare sa alergi prin parc. si costa si 36 de milioane.

  6. revin si ce vreau sa zic e ca oamenii nu trebuie sa se comporte ca eunucii in harem !
    am impresia ca sunt o baba surda chiaoara si usor muta in direct dialog cu sanul drept ! sal.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: