Publicat de: atipicostudio | August 31, 2009

Arta de a spurca

Te duci in vacanta, relaxat, vrei sa scapi macar si pentru o saptamina sau doua de stresul zilelor noastre.

Calatoresti visator la ce minunatii te astepta sa vezi, sa traiesti. Calatoresti prin tara noastra zicind la fiecare pas ca avem o tara frumoasa, dar MARE pacat ca e locuita.

O tara cu mare si munti, delta si ape termale. Pentru altii ar fi o mana cereasca sa le aiba pe toate la un loc, noua insa nu ne pasa. Preferam lumea larga si asta pentru ca avem cred, genetic in noi, o dorinta de nestavilit de a “spurca” locurile prin care trecem.

Am colindat in vacanta aceasta tara in lung si-n lat si indiferent daca te afli la munte, pe mal de apa, in statiuni etc., senzatia e aceeasi ca suntem o tara in care serviciul de curatenie nu exista.

Gunoaiele dau culoare locala. Grotesti, stridente stau multe si multicolore intr-un peisaj mirific. Nu le stringe nimeni, ba, as zice din contra, ca este un concurs diabolic – “cine poate spurca mai tare un loc?”

De ce pescarii si aici nu ma refer la localnici, lasa urma trecerii lor pe acolo, putind chiar sa le faci si un tablou psihologic, dupa marca de tigari, cea de suc sau bere, carnea pentru gratar etc., pentru ca tot ce consuma lasa acolo. Potecile din unii munti striga dupa ajutor. Asa cum unii oameni scrijelesc in pereti si isi marcheaza astfel trecerea printr-o anumita zona, este o alta categorie care isi marcheaza locul prin amblaje si gunoaie. Or fi categorii diferite?

Poate este o manifestare artistica si asta, un happening pe care nu-l pricep. Te descarci de stres imbicsind locul. Ce este interesant este ca acelasi sau altul vine si nederanjat, citusi de putin, de mizeria din jur, o amplifica , o creste, o dospeste, astfel ca locul nu-l mai recunosti, natura se sufoca, totul devine pestrit si colorat. Un fel de arta, zic eu, o arta a supunerii locului in care stau. Am vazut grupuri care stateau confortabil cu maldare de gunoaie in jur, este o arta a trairii si a supravietuirii printre gunoaie. Cred ca daca s-ar face un campionat de cine spurca mai tare locul, romanii ar fi campioni.

E asa de greu sa admiri, sa savurezi si apoi sa stringi totul, sa lasi natura vie si frumoasa asa cum e ea?

Pentru noi este un supliciu sa faci asta. Sint citiva “fraieri” care se indirjesc sa nu spurce locul si asta este felul lor de a lua atitudine. Vrem sa traim frumos, vrem sa traim curat, vrem sa vedem tara asta dincolo de gunoaie.

Anunțuri

Responses

  1. Foarte bine zis,
    facem cate putin unii din noi dar…prea putin
    atunci cand le vapasa politicienilor si de altceva decat a-si face ” tolba plina”…vor da legi…le vor pune in aplicare…cu amenzi usturatoare… si executia acestora prin vanzarea proprietatilor…
    doar atunci se va-ntampla ceva …in fiecare tara asa s-a facut civilizatia….oamenii nu stiu decat de frica …suntem tot mai putini cei care facem asta din bun simt


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: