Publicat de: atipicostudio | Octombrie 13, 2009

Festivalul Zmeelor asa cum a fost

 

artistii si (re)creatia01artistii si (re)creatia02A fost peste asteptari. Ne-am pregatit pentru realizare a 50 de zmee si am pregatit materiale pentru 100 care s-au epuizat in mare parte. Numarul participantilor inscrisi au fost 112 in total, de aceea am putea spune ca este un eveniment care creste, care prinde din ce in ce mai mult la public. DE CE? Pentru ca un astfel de happening spune un NU plictiselii si un DA vehement actiunii, comunicarii, interactivitatii, sferei artistice.

atelier 01atelier 02

Sectiuni si premii

Anul acesta am avut doua sectiuni- cea mica care a inclus copii intre 2,8 -13 ani si cea mare- studenti de la Facultatea de Arte „George Enescu”- Specializarea Design, dar si de la Facultatea de Psihologie sau Economie. Si unii si altii s-au bucurat cu adevarat de actiune, de consumarea unui act creativ, de libertatea pe care acesta ti-o ofera acesta si le spun astfel un BRAVO, pentru ca au degustat un astfel de happening si daca le-a placut nu poate fi deacit un fapt imbucurator.

concurenti la grupa mare01concurenti la grupa mare02Premiile din acest am au fost generoase ma ales pentru cei mici. Acestea s-au acordat pentru cele mai importante dar si haioase categorii: „Cel mai frumos” 5 premii, „Cel mai original”- 3 premii, „Cel care s-a inaltat cel mai sus” -3 premii, „Cel mai sofisticat”- 3 premii, „Cel mai pasionat zmeoconstructor” – 3 premii, „Cel mai mic Zmeoconstructor”, „Cel mai blond zmeoconstructor”, „Cel mai brunet zmeoconstructor”

concurenti la grupa mare03

concurenti la grupa mare04Premiile pentru cei mari au fost acordate pentru urmatoarele categorii: „Cel mai frumos” x 5 premii, „Cel mai original” x 5 premii, „Cel care s-a inaltat cel mai sus” x 5 premii, „Cel mai sofisticat „ x 5 premii, „Cei mai pasionati” X 5 premii.

 Ce au realizat copii si studentii?

Zmee extrem de frumoase, plastice, pe tematici diferite in culori incintatoare. Ele ar fi fost si un prilej de expozitie cu vinzare la final- dupa cum afirma si extraodinarul director al Scolii din Liteni Iasi. Un director cum rar intilnesti, care formeaza dupa structura sa deosebita intregul corp profesoral. Ii felicit si-i admir foarte mult. Daca in toate scolile din Romania am avea prefesori ca cei la Liteni problemele invatamintului ar fi o simpla amintire.

concurentii de la grupa mica 01concurentii de la grupa mica 02Copii din Liteni au participat nu numai la Festivalul Zmeelor din Iasi prin confectinarea Zmeelor la fata locului, ci au venit si cu zmeele realizate in scoala lor. Participantii la happening au fost cistigatorii fazei pe scoala a unui concurs de zmee. 

DSC_0002DSC_0004Alte zmee deosebit de frumoase au fost realizate de copii de la Palatul Copiilor, din cercul de zmee al domnului cu nume predestinat –Zmeu, care in ciuda virstei inaintate a participat alaturi de copii plin de entuziasm si pasiune, ba mai mult decit atit a fost si membru in juriu.

DSC_0013DSC_0015DSC_0038aPoate nu la fel de colorate ca ale copiilor, dar interesante si mult mai elaborate au fost zmeele studentilor de la Design dar si a celorlalti studenti de la alte facultati. Cu forme abstracte, inedite ei au incintat prin structura si volumetrie sau prin concept ( ca exemplu „Zmeul Purcelusul”- care nu a zburat ca sa nu faca de rusine zicala ca „o zbura cind o zbura porcul”).

DSC_0067

DSC_0099

 DSC_0107

 

Unele zmee s-au inaltat maret spre cer doar si alea pret de citeva secunde, alte s-au incapatinat sa cada violent la sol cu indaratnicie, dar nici vintul din acea duminica nu a fost de partea copiilor, poate la anul, sau poate intr-o alta locatie. Am avut invitati – specialisti in zmee si aeromodelism care nu au reusit sa inalte zmee profesionale, la tineri ca sa ne mai asteptam. Important este ca ne-am adunat, ne-am distrat si tinerii s-au simtit minunat.

Gindurile noastre

Mici sau mari cu totii au fost pasionati de confectionarea zmeului si acest lucru este cel mai important pentru ca pasiunea sta la baza lucrurilor marete. Noi speram ca organizatori sa realizam un festival cit mai mare, cu participare intensa, zmeele sa devina din ce in ce mai sofisticate si sa intunece cerul in acea zi. Sa nu uitam sa ne bucuram de viata si de ceea ce ne ofera ea. Merita cu adevarat sa ne intoarcem la bucuria copilariei.

DSC_0206

lansare 02

 zmeu la inaltime

Anunțuri

Responses

  1. Mulțumim pentru invitația de a participa la acest spectacol de culori, de puritate și bucurie care se răsfrânge din privirile tuturor participanților, adulți dar mai ales copii!
    ZILELE IASULUI ar fi mult mai sărace fără acest MOMENT de LIBERTATE!

  2. Să ne trăiești DOMNULE! (urarea-l vizează pe ION MÂNZATU )… și la anul și la mulți ani!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: