Publicat de: atipicostudio | Noiembrie 7, 2011

Identitatea Romaniei la Inspired

Am ramas surprinsa sa vad ca acest subiect al identitatii Romaniei nu s-a incheiat si chiar revine in forta fiind si subiectul unui concurs de proportii –INSPIRED

Tema mai exacta a concursului este:  „Creatia Brand-ului turistic: Romania” si la final se precizeaza: Brand-ul creat trebuie sa creasca valoarea sentimentala a romanilor pentru tara si trebuie sa genereze dorinta de cumparare pentru turisti.”

http://www.concurs-inspired.ro/tema/graphic-design/

Dupa minunatul brand creat de oamenii importanti ai lumii politice asteptam cu mare interes sa vedem creatia noilor generatii. Vor putea ei sa dea deoparte voalul spurcat ce il avem pe ochi si sa ajunga la valoare??? Dupa o perioada de ambiguitate totala, in care am invatat intens sa ne ascundem originea, vor fi in stare acesti tineri sa ne descopere?

Cine sintem noi? In tot cazul nu sintem ceea ce ne arata Occidentul. Nu sintem rromi, nu sintem cersetori, nu sintem handicapati si lista ar putea contunua, dar sint sigura ca o cunoastem cu totii si ne provoaca de fiecare data greata. Atunci, daca nu ne imbraca nici unul din aceste cuvinte poate ca ar trebui fiecare sa se intrebe: Cine sint eu?  Cine esti tu ROMANULE?

Originiile sint incerte. Istoricii traditionali ne spun ca sintem formati prin romanizarea dacilor in cei 165 de ani de ocupatie, filonul istoricilor creat de dr. Napoleon Savescu sustine ca sintem intemeietorii civilizatiilor „cu greutate”, civilizatia europeana, cea indiana si chiar si cea egipteana. Pina cind se vor pune istorici de acord noi observam doar ca sintem diferiti de lumea evoluata a Europei, ca ne-am pastrat aici ca intr-o eprubeta si ca inca au mai ajuns la noi informatii ancestrale. O serie de autori sustin ca toata aceste razboie de cucerire a teritoriilor noastre, toate aceste nenorociri care nu ne-au lasat sa ne dezvoltam au facut, de fapt, posibila pastrarea valorilor ancestrale.

La bunici inca mai gasim aceste semne incrustrate in stilpii casei, incondeiate pe oua, cusute pe vesminte, tesute in covoare, pictate pe vase si le mai gasim in ritualurile pe care batrinii le fac zi de zi.

Mai avem inca sursa, mai avem inca informatia, important ar fi sa incercam sa le cunoastem misterul. Mai sint inca oameni in viata care le stiu taina.

Cum a aparut semnul? Cind si in ce conditii era facut? Nimic nu era realizat de dragul frumosului, totul era gindit, apoi rostit si apoi infaptuit.

In „Creanga de aur” M. Sadoveanu spune aproximativ:  „Fenomenele naturii magul le prezenta sub forma de emblema, le punea o cheie vesnica. Sub simbol adevarul cel mai abstract devenea sensibil, astfel, propozitii uscate deveneau imagini”.

Aceasta fraza este ca o cale de decodificare. Daca intelegi mesajul ei, incepi sa fii mai atent cu bogatia simbolistica existenta la noi si incepi sa acorzi miticului o mai mare importanta. Semnele ne vorbesc, dar cit mai sintem noi in stare sa descifram mesajul lor?

Fizica cuantica a descoperit ca la baza genomului vietii sta o structura in forma de floare numita „ floarea vietii”.  Aceasta imagine noua romanilor ne este extrem de familiara pentru ca o regasim in simbolistica noastra de peste tot, dar mai cu seama in Maramures.

Sacralitatea cuprindea arii multiple pentru ca aceste motive ancestrale nu erau prezente doar la nivel de simbol grafic, ele erau prefigurate si in ritual. Calendarul popular ne releva o sursa nesecata de arhetipuri. Crestinismul  nu a putut eradica practica rituala „pagina”, astfel ca, ea a fost inglobata in calendarul orthodox romanesc. Ritualuri, semne carora, poate le-am pierdut semnificatia, exista si azi. Se remarca o legatura puternica cu natura, cu ciclicitatea ei, cu solstitiile si echinoctiurile, cu comportamentul animalelor, pasarilor,etc. iar toate aceste observatii minutioase au dus la formarea unui calendar care este perfect valabil si in zilele noastre.

Daca participantii la acest concurs se apleaca macar si pentru o clipa asupra acestor semne mitice predacice, dacice si mai tirziu romanesti vom avea….sper… o participare de exceptie.

Merita sa incep sa ne reamintim cine sintem noi ROMANII si sa nu mai cadem in plasa etichetelor puse de cei ce vor sa vada la noi numai ce este rau.

Nu ar trebui sa mai asteptam ca personaje regale sa ne faca publicitate ci sa incepem noi sa constientizam ceea ce sintem. De ce mereu ne trebuie aprobarea sau dezaprobarea mai marilor lumii???

Cauta-ti filonul adinc in tine, esti ROMAN si nu ai nici un motiv pentru care sa fii jenat!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: