Publicat de: atipicostudio | ianuarie 16, 2012

Maramures – o alta dimensiune

Sarbatorile in Maramuresul profund m-au propulsat intr-o lume pe care o credeam de mult apusa. Pentru mine a fost o lectie de viata. Spre iesirea din Dragomiresti, pe o ulita intesata de case vechi parasite din lemn, dupa un urcus pe un drum de tara pietruit, undeva, pe un deal o casa veche, salvata de la distrugere, m-a propulsat in alte vremuri. Casa, peisajul si apoi oamenii…oameni simpli care mai stiu a trai. Oameni peste care geutatile curg in rafale si cu toate astea bucuria nu i-a parasit. Un contrast izbitor intre noi orasenii care visam la fel si fel de agoniseli stupide si inutile si ei tarani autentici care vor doar sa “fie”, un contrast imens intre “a fi” si “trai”. Cu cita bucurie ne-au omenit, cita emotie si cita traire intensa, iar noi orasenii ca niste stafii printre ei, primind sfiosi darul lor.
O batrina- tanti Ileana- care tine in friu o familie numeroasa cu copii, nepoti, veri, cumnati, gineri etc. pe care stia cind sa-i porneasca la cint, cind sa-i scoale pentru joc, cind sa-i infrineze, cind sa-i puna la treaba… iar pentru noi o minune acea ASCULTARE deplina a familiei ei. O batrina micuta de 1,4m, cu ochii albastri, vii, de o vitalitate greu de acceptat pentru virsta ei de peste 80 de ani, un bot de femeie care da tonul colindelor, care se bucura sincer, care gusta horinca si care  mustra daca e cazul.

Această prezentare necesită JavaScript.


Maramuresenii imbracati in portul lor par coborati din neam de voievozi si dincolo de ei din zone ancestrale, mindri si demni asemeni dacilor liberi. Isi poarta straiele tesute de mina, cusute cu migala si dragoste, constienti de bogatia lor stramoseasca si de valoarea pe care-o transmit.
La ei si colindul e un “altceva”, acelasi colind stiut de noi toti dar cintat altfel, cintat de femei lalait , cu un ritm foarte lent in timpul strofelor, ca o orizontala serpuita alene, ce pare ca te poarta pe dealurile si muntii molcomi din jur si apoi un “La multi ani, multi ani cu bine!” tunat de barbati ca o vertical masiva ce vrea sa te impaminteneasca brusc.
Ritmul vietii de acolo este altul, ai spune ca ai timp pentru toate, un ritm molcom, dulce ce te duce in visare dar presarat citeodata cu cite o intimplare care varsa timpul prezent peste tine. Exista acolo un alt mers, o alta lege a firii, o alta vietuire, mai exista inca acolo oameni pentru care “a fi” este indeajuns si deplin.
Noi oraseni sintem rupti de adevar, traim intr-o lume paralela o viata care ne traieste pe noi.
Daca ajungeti in Maramures, dincolo de spoiala care i-a cuprins si pe ei, dincolo de casele cu etaj in culori preluate din telenovele si de invazia plasticurilor, veti descoperi o alta lume, parca o intoarce la ancestral, o lectie de bucurie intensa si sincera.

Reclame

Responses

  1. frumoasa simtire de roman ! Bravo !
    Sa invatam demnitatea de a spune „asa sunt eu, roman”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: