Publicat de: atipicostudio | Mai 3, 2013

Pastele

In trecut Noaptea de Inviere era speciala si nu avea musai legatura cu crestinismul.
Cand seara isi facea prezenta, focuri mari se aprindeau prin curtile bisericilor sau pe dealuri pentru a „pazi Pastele”, acest foc era vegheat de oameni pentru a vedea cum se deschid cerurile. In fapt, aceste focuri aveau rolul de a ajuta Soarele sa urce pe bolta cereasca pentru a da cat mai multa caldura si lumina. In fiecare casa lumina trebuia sa arda pana la ziua. La miezul noptii se tragea cu pusca, obicei ce ne dovedeste ca altadata Anul Nou era sarbatorit primavara, dar avea si rolul de a anunta in sat ca incepea Invierea. Cand se trezeau oamenii, dar mai ales fetele mari se spalau intr-un lighean in care erau cativa bani de argint, un ou rosu si un fir de busuioc. Cosul cu bucate era dus la biserica de capul familiei, iar cei care nu mergeau la Inviere, sanatosi fiind, riscau sa fie in mari nevoi pana la Pastele urmator. Spre dimineata veneau acasa si prima oprire o faceau in grajd la vite unde le atingeau capul cu pascarita (in care se tinea pasca), dupa care oamenii inceapau sa guste din bucatele sfintite. Barbatul ciocnea un ou rosu mai intai cu sotia si apoi cu fiecare copil, considerand ca astfel se vor intalni si in lumea de dincolo.
Daca in aceasta seara cineva murea se stia ca ajunge direct in Rai, indiferent cat de multe pacate avea, deaorece incepand cu Noaptea Invierii si pana la Rusalii Raiul este deschis, iar Iadul este ferecat.
ou-Paste
Eu va urez sa aveti parte de Sarbatori cu pace si liniste!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: